Inflacija u Rusiji iznad ciljanog nivoa | Ekonomist

Inflacija u Rusiji iznad ciljanog nivoa

Moskva — I dalje postoje rizici da inflacija u Rusiji bude iznad ciljanog nivoa od 4,0 odsto na kraju 2017. godine, saopštila je ruska centralna banka.

Rizike za prekoračenje nivoa ciljane inflacije predstavljaju faktori poput potencijalnog pogoršanja situacije na tržištu nafte, kao i dugoročna ili visoka inflatorna očekivanja, navedeno je nakon sjednice Borda direktora.

Na inflaciju utiče i dinamika cijena hrane, promjene carinskih stopa, plata i penzija, i neizvjesnosti u pogledu postizanja srednjoročno uravnoteženog federalnog budžeta, navela je ruska centralna banka, a prenosi agencija Tas.

Postizanje četvoroprocentne projektovane inflacije u srednjem roku je primarni zadatak centralne banke u okviru politike ciljane inflacije.

Niska i predvidiva inflacija na dug vremenski period smatra se ključnim kriterijumom makroekonomske stabilnosti, navodi ruska agencija.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top