Rusi podržavaju odluku o uništavanju hrane | Ekonomist

Rusi podržavaju odluku o uništavanju hrane

Većina Rusa, 70 odsto, upoznata je sa uništavanjem zabranjene hrane koja je stigla iz zemalja kojima je Rusija uvela kontrasankcije.

A njih 42 odsto podržava tu odluku predsjednika Vladimira Putina, rezultati su objavljene ankete fonda Javno mnjenje.

Oni koji smatraju da prehrambene proizvode koji su uprkos kontrasankcijama ušli u zemlju, treba uništavati, navode da ne odgovaraju sanitarnim normama, da su nekvalitetni, štetni (17 odsto), a navode i neophodnost razvijanja domaće proizvodnje i podrške domaćim proizvođačima (osam odsto).

Anketirani koji su protiv uništavanja hrane smatraju da je treba podijeliti siromašnima (18 odsto), dečijim domovima, staračkim domovima (pet odsto).

Iako su sa polica i iz frižidera prodavnica, odavno iščezli meso, mesne prerađevine, riba i morski plodovi, voće i povrće, sirevi i mlječni proizvodi iz EU, SAD, Kanade, Australije i Norveške, fond Javno mnjenje navodi da u cjelini, 70 odsto podržava odluku ruskih vlasti da zabrani uvoz tih proizvoda.  Ovu odluku smatra pogrešnom 10 odsto ispitanika, dok 19 odsto njih nije znalo odgovor.

Rusija je 13. avgusta proširila sankcije na Crnu Goru, Albaniju, Island, Lihtenštajn i uslovno na Ukrajinu. Istraživanje je sprovedeno 15. i 16. avgusta i obuhvatilo je 1.500 ispitanika u 104 naseljena mjesta u Rusiji.

Putin je 6. avgusta potpisao dekret kojim je naložio uništavanje zabranjene hrane. Prema podacima poljoprivredne inspekcije, uništeno je 552 tone biljnog i 48 tona životinjskog porijekla u raznim djelovima Rusije.

Ruska carinska služba predložila je izmjenu zakona, prema kojoj bi se uvela krivična odgovornost za šverc zabranjene hrane, kazna od 12 godina zatvora i kazna do milion rubalja. U carinskoj službi su uvjereni da su dosadašnje kazne nedovoljne, i da zabranjena hrana treba da se uvrsti u spisak strateške robe. Ako predlog bude usvojen, stupiće na snagu u martu 2016. godine.

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top