Rusi neprikosnoveni: Dokaz da su ključni igrač | Ekonomist

Rusi neprikosnoveni: Dokaz da su ključni igrač

Moskva — Ruski izvoz sirove nafte, kondenzata i naftnih derivata premašio je 70 odsto bruto proizvodnje tečnih goriva u prošloj godini.

To čini Rusiju ključnim izvoznikom nafte i naftnih derivata na globalnom tržištu, saopštio je “Fič rejtings”, agencija koja se bavi procjenom kreditnih potencijala zemalja u svijetu.

Proizvodnja nafte u ovoj zemlji ostaće vjerovatno nepromijenjena i na rekordnom nivou uprkos sankcijama koje su zapadne zemlje uvele protiv Moskve, procjenjuje ova agencija.

Zapadne sankcije koje su uvedene 2014. godine su do sada imale ograničen uticaj na proizvodnju nafte.

“Ruski izvoz sirove nafte uključujući kondenzate i naftne derivate prešli su 70 odsto okupne proizvodnje tečnih goriva u 2015. godini čineći Rusiju ključnim globalnim izvoznikom tečnih goriva i naftnih proizvoda. `Fič` očekuje da Rusija ostane veliki izvoznik sirove nafte i naftnih proivoda”, navodi se u izvještaju.

Ruska proizvodnja nafte u oktobru bila je u prosjeku 11,2 miliona barela dnevno, što predstavlja rekord u postsovjetskoj Rusiji, prenosi “Sputnjik”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top