Rusi ne strahuju od otkaza i smanjenja plata | Ekonomist

Rusi ne strahuju od otkaza i smanjenja plata

Većina Rusa je uvjerena da ni njima ni članovima njihove porodice na prijeti gubitak radnog mjesta ili smanjenje zarade.

Početkom godine uvjerenost u to je bila znatno manja, proizilazi iz istraživanja Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM), koje prenosi sajt vestifinance.ru.

U januaru je takvu mogućnost dozvoljavalo 38 odsto ispitanika, a u julu 29 odsto. Samo 23 odsto anketiranih smatra da do toga može da dođe u nekoliko narednih mjeseci. Od smanjenja ili kašnjenja plata strahuje trećina ispitanika, dok je u januaru takvih bilo 40 odsto.

Istovremeno, bez obzira na pozitivan stav, Rusi ipak odvajaju pare za crne dane. Utvrđeno je da zalihe pravi svaki četvrti, njih 25 odsto. Više od ostalih toj mjeri pribjegavaju stanovnici Moskve i Sankt Peterbura (49 odsto).

Novac štede uglavnom ljudi sa visokim prihodima (42 odsto). Još 16 odsto ispitanika je izjavilo da planira da počne da štedi, dok je 31 odsto reklo da ne štedi i ne namjerava.

Izvor:bizlife

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top