Rusi najavili telefon koji je nemoguće špijunirati

Ruska kompanija InfoWatch Group, koja se bavi sigurnošću, najavila je prvi smartfon koji onemogućava aplikacije da prikupljaju podatke o vlasniku, skladište ih ili prosljeđuju dalje.

Smartfon, po imenu TAIGA je napravljen da zaštiti posebno poslovnu komunikaciju, dokumenta, mejlove, fotografije i video snimke. Recimo, GMail je poznat po tome da skenira mejlove svojih korisnika kako bi im plasirao reklame na osnovu podataka koji se nalaze u mejlovima, ali GMail na TAIGA telefonu to neće biti u prilici da radi.

Kompanija InfoWatch je pripremila posebnu Android verziju operativnog sistema, s posebnim korisničkim okruženjem, koje neće dozvoliti da podaci „cure“ ili budu nadgledani. Prvi kontigent telefona, oko 50 hiljada, ustupljen je na korišćenje ruskim državnim službenicima.

Telefon je dobio ime po sibirskim sniježnim šumama i posljednji je primjer „hladnog rata“ između SAD i Rusije, smatra portal Mashable. Samo dvije nedjelje pred premijeru TAIGA telefona Kaspersky Lab antivirus je zabranjen u svim državnim institucijama SAD, a zanimljivo je da je Natalija Kasperski, prethodni direktor i jedan od osnivača Kaspersky Lab firme, sada predsjednica firme koja je predstavila TAIGA telefon.


 

Izvor: Mondo.rs

Komentariši

Top