Rusi bi migriraju na Daleki Istok

Oko 30 miliona građana Rusije spremno je da se preseli na Daleki Istok i tamo se stalno nastani ako bi besplatno dobili zemlju.

To je rekao ministar za razvoj Dalekog Istoka, Aleksandar Galuška objavljujući podatke ankete Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM).

U Rusiji je u petak počela javna rasprava o nacrtu zakona o besplatnoj dodjeli zemlje na Dalekom Istoku, prenio je Tas.

Besplatno davanje zemljišta je moćan potencijal za osvajanje naših Istočnih teritorija i radikalnog, skoro šestostrukog povećanja broja stanovnika, sa 6,4 miliona na 36 miliona ljudi”, rekao je Galuška.

Prema njegovim riječima, istraživanje VCIOM je pokazalo da je među onima koji žele da se presele na Daleki Istok 1,5 puta više mladih.

Kako je saopštila pres služba Ministarstva za razvoj Dalekog istoka, 28 odsto ispitanika htjelo bi da na dobijenoj parceli vodi samostalno domaćinstvo, 19 odsto bi postali farmeri, a 16 odsto bi samo željeli da promijene mjesto boravka.

Nacrt zakona predviđa mogućnost da u tom regionu svaki građanin Rusije dobije jedan hektar zemlje, u početku na besplatno korišćenje pet godina, a zatim u vlasništvo bez nakande ako je zemlju koristio za obavljanje bilo kakvih aktivnosti koje nisu zabranjene ruskim zakonima.

U slučaju da je nije tako koristio, ona će mu biti oduzeta. Stranci neće imati mogućnost da koriste zemlju. Predviđeno je da se zemljište dodeljuje po pojednostavljenoj proceduri, bez katastarskih radova, što će znatno uprostiti proceduru dodjele.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top