Ruši li se kripto kao berza 1929? | Ekonomist

Ruši li se kripto kao berza 1929?

Bitkoin i tržite kriptovaluta pali su za skoro trećinu ove nedjelje. Šta to može da znači za budućnost digitalnog novca?

Analitičari su podijeljeni kada je riječ o ovoj temi, piše Raša tudej.

Uprkos prednostima kriptovaluta koje su se isticale u prethodnom periodu, stručnjaci imaju šta da kažu i o slabim tačkama koje jedna valuta prosto ne bi smjela da ima.

“Anonimnost omogućava trgovanje zabranjenim sredstvima, drogom i oružjem, na primjer“, rekao je finansijski analitičar Mikhael Gračev.

Kako je rekao, nedostatak regulative dovodi do manjka odgovornosti, i ako se pojavi bilo kakvo kotroverzno pitanje, ono će “ostati u vazduhu“.

“Najvažniji argument je da su bitkoin, etereum i druge kripotvalute mjereni prema američkom dolaru i niko se nije odrekao zelenog žiga u korist kombinacije digitalnih simbola”, rekao je Gračev.

On misli da je neizbježno rušenje tog tržišta.

“Kripotvalute mogu da ponove istoriju pada berze 1929. Neki kažu da je nedavni kolaps bitkoina pripisan otkazivanju hardfork-a (SegVit2k), drugi kažu da investitori bježe od bitkoina i kupuju u zamjenu keš. Moguće je da će bitkoin ovu godinu završiti sa vrijednošću od oko 7.500 dolara”, rekao je Gračev.

Mikhail Maščenko, takođe analitičar, ima suprotan stav. On je siguran da je virtualni novac “došao da ostane“.

Tržište kriptovaluta je veoma duboko, a različite valute nude različita rješenja za investitore, ne treba posmatrati samo bitkoin, misli on.

“IOTA se odnosi na mikrotransakcije bez provizije. Etereum je dobar za “pametne ugovore”, daš i slično su takođe dobri. Bitkoin se koristi ne samo kao finansijsko sredstvo ili kao sredstvo razmjene, već i kao alternativna valuta za ulaganje u konkurentne i komplementarne projekte te industrije“, rekao je on za RT.

Analitičar je siguran da, sve dok se tehnologije na bazi blokčejna i dalje pojavljuju, industrija će rasti i da bitkoin može da ima sjajnu budućnost.

On vjeruje da je vrlo malo vjerovatno da će opet nastati udar kao na Volstritu 1929. godine, i ističe da ovo tržište ne liči na ostala kao što je berza.

“Upoređivanje bitkoina sa mjehurićima iz prošlosti je besmisleno: ništa se nije dogodilo. Ovo je drugačija vrsta manije. Krize iz 1929. i 2008. godine su vrlo slične jedna drugoj, ali nemaju nikakve veze sa kriptovalutama”, rekao je on.

Međutim, bitkoin može biti vrlo rizičan za investitore početnike, upozorava analitičar.

“Oni ne znaju osnovna pravila trgovanja i stoga kupuju po najvišim cijenama i zatvaraju svoje položaje u panici. Ogroman procenat ovih ljudi izgubiće novac. “


 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top