Rusi i Kinezi razvijaju novi avion – prijete Boingu i Erbasu | Ekonomist

Rusi i Kinezi razvijaju novi avion – prijete Boingu i Erbasu

Kina i Rusija će investirati do 20 milijardi dolara u razvoj širokotrupnog mlaznog aviona za duge relacije, pišu kineski mediji a prenosi agencija AFP, koja ocjenjuje da Peking time nastoji da parira vodećim zapadnim proizvođačima Boingu i Erbasu.

Ovaj izuzetno ambiciozan plan dogovorile su Komercijalna vazduhoplovna korporacija Kine (COMAC) i ruska Ujedinjena vazduhoplovna korporacije (UAC), koja proizvodi Suhoj Superdžet 100, u junu ove godine kada se ruski predsjednik Vladimir Putin sastao s kineskim kolegom Sji Đinpingom u Pekingu.

COMAC je naveo u saopštenju da će zajedničko preduzeće, koje će biti osnovanmo ove godine u Šangaju, razviti širokotrupni avion sa 280 sjedišta za letove s dometom od 12.000 kilometara.

Time bi ova letjelica bila direktan konkurent Boingovom modelu 787 i Erbasu A350.

Projekt je vrijedan između 13 i 20 milijardi dolara, s finansiraće ga obije strane sa po 50 odsto, prenio je kineski državni list Global Tajms, citirajući predsjednika ruskog UAC-a, Jurija Sljusara.

COMAC ima izvanrednu tehnologiju i dizajn, i sarađivaćemo ne samo u segmentu tehnološke već i intelektualne svojine“, rekao je Sljusar Global Tajmsu na sajmu Avijacija Kine u južnom gradu Džuhai, dodajući da će avion biti 10 odsto jeftiniji od konkurentskih.

Prema podacima objavljenim na internet stranicama francuskog i američkog proizvođača aviona, kataloška cijena Erbasa A350 koji ima 280 sjedišta iznosi 272,4 miliona dolara, dok Boing 787 sa 290 sedalnih mjesta košta 264,6 miliona dolara.

Njihov kinesko-ruski rival će svoj prvi probni let imati za sedam godina, navode iz COMAC-a, i dodaju da će isporuke krenuti tri godine kasnije, prenosi AFP.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top