Rusi im grade nuklearku, rađaju lidera

Zvaničnici Egipta i Rusije potpisali su ugovor o izgradnji nuklearne elektrane u Egiptu, izvijestila je egipatska državna televizijska stanica.

“Prva nuklearna elektrana u Egiptu, koja će biti izgrađena u okrugu Daba, postaće najveći egipatsko-ruski ekonomski projekat od vremena gradnje Asuanske brane”, izjavio je generalni direktor ruske državne energetske korporacije Rosatom, Sergej Kirijenko, prenosi agencija Rojters.

Kako navodi ruska agencija Tas, ruski i egipatski zvaničnici su potpisali međuvladin ugovor o izgradnji prve nuklearne elektrane u Egiptu, koja bi, prema planovima, trebalo da ima četiri jedinice za proizvodnju električne energije, pri čemu bi svaka imala proizvodni kapacitet od 1.200 megavata.

“Postrojenje će od Egipta napraviti regionalnog lidera na planu nuklearnih tehnologija, i biće jedina država u tom regionu koja će imati postrojenje nove 3 plus generacije”, izjavio je Kirijenko.

IZVOR: TANJUG

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top