Rusi i dalje uništavaju uvezenu hranu

U Rusiji je za desetak dana uništeno oko 900 tona hrane, vrlo često na apsurdne načine.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 6. avgusta dekret o zabrani uvoza prehrambrenih proizvoda iz zapadnih zemalja, koje su na spisku ruskih kontrasankcija.

Prema podacima poljoprivredne inspekcije (Rosseljhoznadzor), u skladu sa Putinovim ukazom, uništeno je 550 tona voća i povrća i 321 tona mesa i mesnih proizvoda, ribe, živine i sireva. Pri tom je 576 kilograma hrane čiji je uvoz zabranjen preneseno u ručnom prtljagu.

Rusko tužilaštvo je danas otvorilo “vruću liniju” kako bi građani mogli da ih obavijeste o uvozu i prodaji zabranjenih prehrambenih proizvoda.

Mediji svakodnevno izvještavaju o podvizima lokalnih službi poljoprivredne inspekcije širom Rusije odnosno zaplijeni i uništavanju mesa iz SAD, mesnih prerađevina iz Portugalije i Mađarske, mlječnih proizvoda iz Njemačke i Letonije, ribe iz Norveške i Danske, voća i povrća iz Poljske.

Sve to je pronađeno u prodavnicama i na pijacama i pred kamerama, u skladu sa unaprijed utvrđenom procedurom, uz zapisnik, uništeno buldožerima ili spaljeno u pećima.

Snimak apsurdne akcije policije kada je zaplenila, a potom buldožerom uništila tri zamrznute guske iz Mađarske pronađene u jednoj seoskoj prodavnici u republici Tatarstan, izazvao je na društvenim mrežama podsmeh i ubrzo postao hit. Inspekcija je, međutim, morala da kazni nadležne, jer su guske smrvljene buldožerom na smetlištu, a ne spaljene u specijalnim pećima, kako je predviđeno propisima.

Ruska nevladina organizacija “Društvo za zaštitu potrošača” je tim povodom zatražila od Putina i premijera Dmitrija Medvedeva da preciziraju kako treba pravilno uništavati guske.  “Suština najčešćih pitanja koje nam šalju potrošači glasi – desila se nezgoda, našao sam u frižideru gusku, šta da radim, gdje da trčim”, navodi se u obrazloženju organizacije i dodaje da “odgovorni potrošač – patriota” pošto nema buldožer, ni poligon za pravilno odlaganje otpada, ne može sam da riješi problem.

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top