Rusi i Arapi "potopili" cijene nafte | Ekonomist

Rusi i Arapi “potopili” cijene nafte

To se dogodilo nakon što su Saudijska Arabija i Rusija potvrdile povećanje proizvodnje tog energenta za oko 1 milion barela dnevno kako bi otklonile zabrinutost potrošača.

Cijena “brenta” je pala za čak 2,4 odsto, nakon što je saudijski ministar za energetiku Kalid al-Falih, zajedno sa ruskim kolegom Aleksandrom Novakom, obećao odlučno regovanje radi očuvanja kontrole nad cijenama “crnog zlata”.

Al-Falih je poručio da će proizvodnja biti povećana za 1,0 milion barela dnevno, samo dan nakon što su se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i partneri izvan naftnog kartela dogovorili o ublažavanju proizvodnih limita.

Cijena “brenta” za avgustovsku isporuku je pala za 1,81 dolar na 73,74 dolara za barel na berzi ICE Fjučers Evropa, a u Londonu se trgovala po cijeni od 74,80 dolara. Cijena “brenta” je u petak porasla za 2,50 dolara na 75,55 dolara.

Nasuprot tome, cijena američke “lake” nafte WTI za isporuku u avgustu porasla je za 26 centi na 68,84 dolara za barel na prepodnevnom trgovanju na Njujorškoj berzi. Ukupan obim trgovanja bio je oko 37 posto iznad 100-dnevnog prosjeka.

Cijena WTI je u petak skočila za 4,6 odsto na 68,58 dolara. Članice i nečlanice OPEK-a su u petak najavile povećanje proizvodnje, ali nisu precizirale tačan obim povećanja. T

Takva odluka je, kako navodi njujorška agencija, donijeta zbog zabrinutosti da bi cijene nafte koje su blizu trogodišnjeg maksimuma, mogle početi da ograničavaju privredni rast i tražnju za naftom.


 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top