Rusi hakovali Microsove čistače kartica u cijelom svijetu | Ekonomist

Rusi hakovali Microsove čistače kartica u cijelom svijetu

Američki Oracle saopštio je da su ruski hakeri zarazili virusom stotine Microsovih čitača kreditnih kartica koji se koriste u hotelima i restoranima širom svijeta.

Oracle security je detektovao postojanje zlonamjernog koda u određenim sistemima Microsa”, navodi tehnološki gigant u pismu korisnicima, čiju je kopiju dobila i agencija AFP.

Oracle traži da Microsovi klijenti promijene lozinke na svim Micros računima”, dodaje se u pismu.

Američki gigant na polju poslovnog softvera je prije dvije godine kupio Micros za 5,3 milijarde dolara. U vrijeme prodaje, Microsova tehnologija je korišćena u više od 330.000 restorana, prodavnica i hotela u oko 180 zemalja.

Oracle nije objavio opseg i težinu napada, koji informativna stranica za računarske napade KrebsOnSecurity.com pripisuje organizovanoj ruskoj kriminalnoj grupi koja je na glasu po hakovanju banaka i prodavnica.

U pismu Oraclea se navodi da njegovi interni sistemi i ostale cloud usluge nisu probijene, da su podaci kreditnih kartica kodirani i da su preduzete pojačane mjere bezbjednosti, prenosi francuska agencija.

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top