Rusi biraju predsjednika na izborima | Ekonomist

Rusi biraju predsjednika na izborima

Građani Rusiji glasaju danas na predsjedničkim izborima. U ponudi je osam kandidata, a najveći favorit i gotovo izvjesni pobjednik, sudeći po anketama je aktuelni predsjednik Vladimir Putin, koji je prvi put izabran za predsjednika 2000. Godine. On u ovogodišnjoj trci za najvišu državnu funkciju u Rusiji učestvuje kao nezavisni kandidat, a građane je pozvao da izađu na birališta kako bi se uzelo u obzir mišljenje svakog od njih u definisanju budućnosti zemlje.

Na druoj strani, ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni pozvao je Ruse putem Jutjuba da bojkotuju današnje predsjedničke izbore, dok njegov pomoćnik Ivan Žganov tvrdi da autobusi dovoze glasače na biračka mjesta, kako očekivana pobjeda aktuelnog predsjednika Rusije Vladimira Putina ne bi bila “ukaljana” malom izlaznošću. Predsjednica CIK Ela Pamfilova rekla je da zvaničnici širom zemlje brzo reaguju na navode o izbornim neregularnositma.

Pravo glasa ima oko 110 miliona registrovanih birača. Izlaznost u Rusiji do 17 sati je 51,09 odsto, saopštila je CIK Rusije.

Komentariši

Top