Rudnik uglja ove godine isplaćuje prvu dividendu

Zahvaljujući uspješnom poslovanju Rudnika uglja (RUP) i rekordnoj prodaji uglja trećim licima u ovoj godini očekujemo isplatu dividende akcionarima, što je potvrda uspješnosti spajanja RUP-a i Elektroprivrede EPCG, istakao je izvršni direktor državne energetske kompanije Igor Noveljić.

To će biti prvi put da se akcionarima pljevaljskog preduzeća isplaćuje dividenda. Energetski kompleks koji čine Termoelektrana i Rudnik uglja, kako je ukazao Noveljić, jedan je od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore i od ogromnog je značaja za njegovu stabilnost.

– Nakon višegodišnjih nastojanja, u prošloj godini konačno je došlo do objedinjavanja sistema EPCG Rudnik uglja, odnosno EPCG je postala većinski vlasnik Rudnika što vjerujem dovoljno govori o našim planovima i važnosti tog kompleksa za dalji razvoj kompanije – kazao je Noveljić u intervjuu za portal Balkan green energy news.

Odgovarajući na pitanje o povećanju cijena struje, Noveljić je kazao da jačanjem trgovine i broja učesnika može očekivati izjednačavanje sa tržišnim.

– Treba imati na umu i vođenje odgovorne politike regionalnih vlada, koje žele da se proces liberalizacije i potpune deregulacije tržišta i cijena izvedu postepeno, kako ne bi došlo do udara na standard građana – naveo je Noveljić i objasnio da zbog određenih poremećaja dolazi do skokova cijena na tržištu u odnosu na cijenu snabdijevanja krajnjih potrošača.

Ipak, kako je dodao, ne može se očekivati da cijene mogu pratiti te skokove, jer se sa krajnjim potrošačima formiraju dugoročni ugovori.

– Ne bih se saglasio da je razlika u cijenama sve veća iz prostog razloga što se cijena električne energije u Crnoj Gori i zemljama regiona postepeno kreće ka tržišnoj, u mjeri u kojoj se pojavljuje nova konkurencija i smanjuje monopol regionalnih energetskih kompanija – kazao je Noveljić.

On je saopštio da će razvojem crnogorske berze i porastom obima trgovine, Crna Gora dobiti referentnu cijenu električne energije i time postati još interesantnija stranim investitorima za izgradnju novih obnovljivih izvora energije i industrijskih pogona. Noveljić je kazao i da će Crna Gora, stavljanjem u pogon podmorskog kabla dobiti još jednu operativnu granicu.

– Ovdje vidimo mogućnost za još veći obim trgovine i povećanje broja partnera. Prilika je to i za povećanje obima tržišnog poslovanja i mogućnosti za optimizaciju našeg portfolija – istakao je Noveljić.

Jedan od najvećih prioriteta EPCG, kako dodaje, je potreba za diversifikacijom proizvodnje struje iz obnovljivih izvora.

– EPCG je sa finskom kompanijom Fortum pobijedila na međunarodnom tenderu, za izgradnju solarne elektrane kod Ulcinja snage 250 megavata i to će biti jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi. Planiramo i izgradnju Vjei, troelektrane Gvozd, vrijedne 60 miliona eura, instalisane snage 50 megavata i očekivane proizvodnje od 150 gigavat-sati – zaključio je Noveljić.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top