Rudnik krije više od 70 tona zlata | Ekonomist

Rudnik krije više od 70 tona zlata

Kanadska kompanija “Nevsun” objavila je preliminarnu ekonomsku studiju izvodljivosti po kojoj je za otvaranje rudnika bakra i zlata u okolini Bora potrebno uložiti 1,5 milijardi dolara. Očekuje se da će rudnik biti eksploatisan 15 godina, i za to vrijeme dobiti oko milion tona bakra i blizu 70 tona zlata, pišu Večernje novosti.

“Već naredne godine, u saradnji sa Vladom Srbije, mogli bismo da počnemo sa pripremama za otvaranje rudnika u rejonu “Čukaru peki”, nedaleko od Bora”, izjavio je Piter Kukleski, izvršni direktor kanadskog giganta.

“Ukoliko sve bude teklo po planu, rudnik bi trebalo da postane potpuno operativan 2021. godine”, dodaje.

Ono što je izvjesno je da će se ruda vaditi podzemnim putem, jer se nalazi na velikim dubinama. Kako je ustanovljeno, riječ je o ležištu od 42 miliona tona rude, sa prosječnim sadržajem bakra od 2,6 odsto, zlata od 1,65 grama po toni i 0,13 odsto arsena.

Po sadašnjim cijenama na Londonskoj berzi metala, bruto vrijednost ovog ležišta procjenjuje se na više od 12 milijardi dolara. “Nevsun” bi bio u obavezi da državi Srbiji plaća poreze u visini od 15 odsto, kao i taksu za naknadu za korišćenje mineralnih sirovina u iznosu od pet procenata od neto prihoda.

Pritom, ovdje se samo radi o gornjem sloju ležišta “Čukaru peki”, koje je 100 odsto u vlasništvu “Nevsuna”. Istovremeno, nastavljaju se radovi na istraživanju donje zone tog ležišta, u kome je partner Kanađanima američka rudarska korporacija “Friport Mekmoran”.


 

Izvor: B92

Komentariši

Top