Rudarima pljevaljskog rudnika blokiran novac u Atlas banci | Ekonomist

Rudarima pljevaljskog rudnika blokiran novac u Atlas banci

Radnicima pljevaljskog Rudnika uglja, koji su nedavno dobili od preduzeća iznose po osnovu stambenih kredita na račune u Atlas banci, blokirana su novčana sredstva.

Blokirana su i sredstva sindikatima, tako da radnici ne mogu da dobijaju pomoć, niti imaju mogućnost da dobiju beskamatne pozajmice, odnosno takozvanu uzajamnu pomoć, potvrdili su Danu iz sindikalne organizacije Rudnika uglja.

– Ne znam tačno koji je broj radnika kojima su sredstva blokirana od stambenih kredita. Mogu da potvrdim da sam ja jedan od njih – kazao je listu jedan od predsjednika sindikata, Miloš Obrenić.

On je rekao da su mu sredstva po osnovu stambenog kredita uplaćena početkom prošle sedmice, odnosno nekoliko dana prije nego što su računi u Atlas banci blokirani.

Obrenić je dodao da vjerovatno postoje neki radnici kojima su sredstva od stambenih kredita uplaćena na račune u druge banke, kao da postoje i oni koji su po uplati sredstava podigli novac odmah i na taj način izbjegli da im sredstva budu blokirana.

Radnicima su uplaćene sume od oko 30 hiljada eura.

– Nije u redu da platite porez i prirez državi na dobijeni novac, da vam u narednom periodu od plate odbijaju ratu za kredit, a da je vama novac blokiran – saopštio je Obrenić i naveo da je na računu Atlas banke blokirano i oko 100 hiljada eura sindikalnog novca.

On je kazao da je zbog toga ugroženo davanje beskamatne novčane pomoći od sindikata radnicima, kao i pomoći koja se daje radnicima prilikom liječenja.

– Godinama imamo praksu da sa računa sindikata dajemo beskamatne pozajmice na deset rata, a sada to ne možemo da radimo. Ne možemo ni da uplaćujemo pomoć za liječenje radnika. Danas ćemo otvoriti račun u drugoj banci i usmjeriti sve uplate od članarine i vraćanja novca na novi račun kako bi nastavili da pomažemo naše radnike dok se kriza u Atlas banci ne riješi – rekao je Obrenić.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top