“Rudari” kriptovaluta će potrošiti više struje od Argentine | Ekonomist

“Rudari” kriptovaluta će potrošiti više struje od Argentine

Snaga koja je potrebna za “rudarenje” digitalnih valuta biće ekvivalentna 140 TWh energije u 2018. godini, što je skoro 0,6 posto ukupne potrošnje u svijetu.

Analitičari Morgan Stenlija procjenjuju da će ove godine rudari bitkoina i drugih kriptovaluta širom svijeta potrošiti više struje nego cijela Argentina.

Istovremeno, rudarenje će povećati potražnju za obnovljivim izvorima energije. “Ako kriptovalute i dalje budu uvećavale svoje vrijednosti, očekujemo da će se i svjetska potrošnja struje povećati“, rekao je vodeći analitičar Nikolas Ašvort.

Ovaj stručnjak kaže da možda ove brojke neće pokrenuti neke veće akcije, ali ističe da je ovo prilika za rast korporacija iz energetskog sektora, ulaganje u zelene projekte, i skladištenje energije. Posredno se mogu, kaže on, uključiti i naftne kompanije.

U Morgan Stenliju, međutim, upozoravaju i da “velika neizvjesnost vlada trenutno na tom području, i potrošnja energija se shvata olako, te da bi ovom pitanju trebalo pristupiti ozbiljnije”.


 

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top