Rublja stabilna, jača od nafte

Moskva — Rublja je porasla za 13 odsto od početka godine i više na nju ne utiče pad cijena nafte ili plaćanje spoljnog duga, kaže ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Rublja više nije vezana za cijenu nafte čiji je pad doveo do drastične devalvacije ruske valute krajem 2014. godine, rekao je Sulianov.

“Uprkos padu cijena nafte posljednjih nekoliko dana, kurs rublje praktično miruje. Šta to znači? To znači da je valuta našla svoje novo mjesto u uslovima nove cijene nafte i novog platnog bilansa”, rekao je ministar u intervjuu za rusku televiziju.

Siluanov je rekao da kurs rublje nije pao u februaru tokom isplate spoljnog duga ruskih kompanija. On je dodao da je siguran da neće biti nikakvih značajnijih promjena kursa.

“Čak i ako cijene nafte budu drugačije nego što su danas, kurs rublje neće reagovati na isti način kao što je na kraju prošle ili početkom ove godine”, rekao je Siluanov.

Siluanov je dodao da je vrednost rublje u odnosu na dolar i evro porasla za 13 odsto od početka godine.

 

Izvor: Večernje novosti

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top