Rosnjeft neće u OPEK | Ekonomist

Rosnjeft neće u OPEK

Organizacija zemalja izvoznica nafte ponudila je Rusiji da se pridruži toj organizaciji, ali će ona ostati posmatrač, izjavio je šef Rosnjefta Igor Sečin.

“Pregovori i razmjena mišljenja između Rusije i OPEK, vrlo su pozitivni, a OPEK je Ruskoj Federaciji ponudio da postane član organizacije,” rekao je Sečin tokom konferencije FT Commodities.

On je takođe dodao da se proizvodnjom nafte u zemljama OPEK-a bave kompanije koje su u državnom vlasništvu, dok je “ruska naftna industrija u privatnom vlasništvu”.

“Uzimajući u obzir razlike u vlasništvu i uslovima proizvodnje, Ruska vlada se slaže sa statusom posmatrača, i zbog navedenih okolnosti ne može da uđe u članstvo OPEK-a”, rekao je Sečin.

On je dodao da Evropa ostaje glavni potrošač ruske nafte, jer je, kako je rekao, tržište sa najatraktivnijom cijenom.

“Naravno, za nas Evropa je veliki potrošač, ali i Azijsko-pacifičko tržište u ovom trenutku postaje veoma atraktivno za nas”, rekao je šef Rosnjefta, prenio je Tas.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top