Rols Rojs ostvario rekordni gubitak od 4,6 milijardi funti | Ekonomist

Rols Rojs ostvario rekordni gubitak od 4,6 milijardi funti

Britanski proizvođač motora za avione Rols Rojs ostvario je prošle godine rekordni gubitak od 4,6 milijardi britanskih funti, što je posljedica troškova nagodbe zbog optužbi za podmićivanje i pada kursa britanske funte zbog Brexita, obavijestila je ta kompanija u utorak.

Rekordni gubitak tog britanskog industrijskog diva ponajviše je posljedica troškova nagodbe s britanskim i američkim vlastima zbog optužbi za podmićivanje u Kini, Indiji i na drugim tržištima kako bi dogovorio poslove.

U nagodbi s vlastima Rols Rojs pristao da plati oko 670 miliona funti i otpiše ugovore vrijedne oko 4,4 milijarde funti.

Kada se ti troškovi izuzmu, kompanija je u prošloj godini ostvarila dobit od 813 miliona funti, što je više nego što su analitičari očekivali, ali 49 posto manje nego godinu dana prije.

Zbog toga je kompanija poručila da su mogući i dodatni troškovi restrukturiranja koje traje već neko vrijeme.

Izvršni direktor Voren Ist poručio je da kompanija napreduje u rezanju troškova i povećanju efikasnosti, ali i da će morati učiniti više kako bi se poboljšale marže u poslovanju.

Rols Rojs je već godinama suočen s izazovima u svim segmentima poslovanja, što je rezultiralo padom prihoda i dobiti. Kompanija je poručila da ove godine očekuje skromna poboljšanja u poslovanju.

Ist je 2015. preuzeo kormilo kompanije s ciljem njenog restrukturiranja, a kako bi se odgovorilo na promjene u sektoru civilnog vazduhoplovstva i ostalim sektorima.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top