Robotika potresa kinesku tekstilnu industriju - Ekonomist

Robotika potresa kinesku tekstilnu industriju

Stotine hiljada neobučenih radnika u fabrikama na jugoistoku Kine vjerovatno će žestoko biti pogođeni planovima.

Park ispred radničkog doma izgleda ogoljen, okružen procvjetalim stablima breskve. Na prizemlju fabrike, nekolicina mladih radnika upravlja velikim mašinama. Samo generaciju ranije, njihovi roditelji su ručno pravili odjeću, uz pomoć igle i konca.

“U naše najslavnije vrijeme, imali smo hiljade radnika koji su proizvodili milione veoma kvalitetnih majica na godišnjem nivou”, kaže Wang, privatnik iz kineske provincije Fujian koji je sam tvorac svog uspjeha.

“Lacoste je bio jedan od mojih većih klijenata, zajedno sa kompanijama Hugo Boss i Pierre Cardin. No, nakon finansijske krize iz 2009. godine, ove marke su se preselile u Vijetnam i Bangladeš. Zbog toga je broj naših radnika smanjen sa nekoliko hiljada na nekoliko stotina.”

Rastući troškovi rada

Poslovi Wangovih radnika su ponovo u opasnosti zbog planova da se ljudski rad zamijeni novom tehnologijom koji se šire Kinom. Rastući troškovi rada, međunarodna konkurencija i zabrinutost zbog rastuće zagađenosti primoravaju tekstilni sektor države na modernizaciju.

Prošle godine, kineska Komunistička partija, očekujući da će sačuvati milijarde dolara kroz smanjenje troškova proizvodnje i povećanje efikasnosti, pokrenula je nove šeme subvencija na državnom nivou za nadogradnju tehnologije.

Stotine hiljada neobučenih radnika koji se nalaze u fabrikama na jugoistoku države vjerovatno će žestoko biti pogođeni ovim planovima.

U Guangdongu, provinciji na obali Južnog kineskog mora, Vlada planira investirati skoro 154 milijarde dolara kako bi uvela robote u manufakturnu proizvodnju. Guangzhou, glavni grad provincije, postavio je cilj da automatizuje 80 posto svoje manufakturne proizvodnje do 2020. godine.

Wang je jedan od zagovornika inovacija. Njegov novi digitalni printer, koji štampa 30 metara platna u jednoj minuti, razvijao se četiri godine i za to je trebalo 500.000 dolara.

Kako kaže Wang, printer je smanjio broj radnika na ovom poslu sa osam na tri, a investicija će se isplatiti za osam mjeseci.

Evolucija u toku

Kineska robotska evolucija je već u toku. Prije dvije godine je ova država pretekla Japan i Južnu Koreju i postala najveće tržište (po glavi stanovnika) robotike na svijetu i sada to tržište je vrijedno 9,5 milijardi dolara.

Najveći dio se odnosi na proizvodnju automobila gdje je 40 posto svih robotskih operacija u Kini, navodi Međunarodna federacija robota iz Njemačke. Autoindustriju potom slijedi industrija raznih električnih uređaja.

No, do sada je korištenje robotske tehnologije u tekstilnom sektoru bilo nominalno, dijelom jer je riječ o komplikovanim tehnikama prišivanja i završetka radova i zato zavisi od ručnog rada. Takođe je teže automatizovati onu tehnologiju koja je već prisutna.

Umjesto uvođenja nove tehnologije, vlasnici su preselili operacije preko granice u Vijetnam gdje su plate radnika barem za trećinu niže od kineskih.

 

 

Izvor: Al Jazeera
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top