Rizik ulaganja u kriptovalute | Ekonomist

Rizik ulaganja u kriptovalute

Američka vladina Komisija za vrijednosne papire i berzu (Securities and Exchange Commission, SEC) upozorila je ove nedjelje investitore na rizik ulaganja u uglavnom neregulisane digitalne valute, navodi Associated Press (AP).

Druga američka federalna agencija predložila je regulaciju trgovanja Bitkoinima po modelu regulacije drugih dobara kao što su pšenica, nafta, zlato i srebro. SEC je u decembru osujetio dva pokušaja podizanja novca preko takozvane “inicijalne ponude kriptovalute” (Initial coin offering, ICO), što pravni stručnjaci smatraju nagovještajem predstojećeg obračuna s tom praksom.

Svijet Bitkoina i drugih digitalnih valuta može biti podijeljen u dvije velike grane. Jedna podrazumijeva da investitori kupuju valute kao što su Bitkoin i Etereum, a druga je ICO, koja omogućava StartUp kompanijama da za finansiranje svojih projekata koriste tehnologiju koja stoji iza Bitkoina.

Takva preduzeća će zahvaljujući sistemu ICO izdati kriptovalutu, ponekad nazvanu token, koju mogu da upotrijebe za kupovinu usluga.


 

Izvor: Beta

Komentariši

Top