Rio Tinto: Povećane isporuke gvožđa nakon rasta cijena | Ekonomist

Rio Tinto: Povećane isporuke gvožđa nakon rasta cijena

Foto: Reuters

Cijene osnovnih sirovina na međunarodnim tržištima bile su u 2016. godini 80 odsto više u odnosu na 2015. što je bilo uslovljeno rastom tražnje iz Kine, koja je najveći svjetski uvoznik sirovina, dok je godišnja proizvodnja rasla šest odsto i dostigla nivo od 329,5 miliona tona.

Među robom čija cijena je rasla posebno se istakla ruda gvožđa, budući da je kineska tražnja predtavljala značajnu podršku proizvođačima.

Gigant rudarstva, kompanija Rio Tinto saopštila je da je povećao isporuke rude gvožđa nakon porasta cijena, precizirajući da su pošiljke rude gvožđa uvećane za tri odsto, na 327,6 miliona tona u prošloj godini u odnosu na 2015.

“Ostvarili smo snažne poslovne rezultate u 2016. zahvaljujući našim naporima za poboljšanje efikasnosti i maksimiziranju novčanog toka”, naveo je u saopštenju glavni izvršni direktor kompanije Rio Tinto Žan-Sebastijen Žak.

Isporuke rude gvožđa uvećane su osam odsto u četvrtom kvartalu 2016. godine u odnosu na treći kvartal, dok je proizvodnja u istom periodu rasla tri posto.

Cijena akcije kompanije Rio Tinto pred zatvaranje ovosedmične trgovine u petak su u Sidneju zaključene na 62,70 australijskih dolara, što je 0,82 posto niže nego dan ranije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top