Riječ domaćih stručnjaka biće odlučujuća | Ekonomist

Riječ domaćih stručnjaka biće odlučujuća

Tvrđava Mamula na ostrvu Lastavica, koja je izdata u dugoročni zakup švajcarsko-egipatskom konzorcijumu Orascom, biće pažljivo obnovljena uz najstrožije poštovanje svih uputa arhitektonsko-konzervatorske struke i uz odlučujući uticaj domaćih stručnjaka, saopšteno je iz kompanije OHM Mamula Montenegro.

Vijesti su imale uvid u preliminarni model, odnosno idejno rješenje koje Orascom priprema u saradnji sa brojnim domaćim i stranim ekspertima.

Iz Orascoma su kazali da će Mamula biti biser i najveća atrakcija koja će dodatno skrenuti pažnju svjetske javnosti kako na njihov projekat novog turističkog grada Luštica Bay koji kompanija egipatskog biznismena Samiha Savirisa već gradi na tivatskom dijelu obližnjeg poluostvrva Luštica, tako i na samu Crnu Goru kao turističku destinaciju sa nesvakidašnjim sadržajima.

“Mamula je toliko jedinstvena da za nas nije bilo upitno da li da uđemo u ovaj finansijski, inače, potpuno neodrživ projekat na kojem nećemo zarađivati, već ćemo sigurno gubiti novac. Ipak, to je cijena koju smo spremni da platimo da bismo uspjeli sačuvati ovaj arhitektonsko-istorijski biser i ujedno da ga pretvorimo u nešto što će biti svjetski prepoznatljivo i postati svojevrsni landmark simbol našeg projekta na Luštici”, kazali su iz Orascoma.

U toj kompaniiji su podsjetili da su na slična način već obnavljali vrijedno lokalno kulturno naslijeđe u okolini svog poznatog ljetovališta El Gouna u Egiptu.

Odluka Vlade da na 49 godina izda u zakup ostrvo i tvrđavu stranom investitoru, naišla je na protivljenje opozicije i dobrog dijela javnosti u Boki Kotorskoj koja je posebno emotivno vezana za Mamulu.

Prema planovima Orascoma, ostrvo i tvrđava će biti pažljivo obnovljeni i pretvoreni u mali hotel sa nizom pratećih sadržaja i atrakciju koja će stalno biti otvorena za javnost.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top