Ričard Taler dobitnik Nobela za ekonomiju | Ekonomist

Ričard Taler dobitnik Nobela za ekonomiju

Nobelova nagrada za ekonomiju ove godine dodijeljena je Amerikancu Ričardu Taleru, jednom od osnivača bihejvioralne ekonomije.

Taler je “ugradio psihološki realne pretpostavke u analize ekonomskog odlučivanja”, saopštila je Švedska akademija nauka.

“Istražujući posljedice ograničene racionalnosti, društvenih preferencija i nedostatka samokontrole, on je pokazao kako ove osobine često sistematski utiču na pojedine odluke, kao i ishode na tržištu”, navodi se u obrazloženju.

Lajtmotiv Talerovog rada je ideja da konvencionalna ekonomija pretpostavlja da su ljudi visoko racionalni i neemotivni, te da mogu da računaju kao kompjuteri i nemaju problem samokontrole.

Taler je profesor na Univerzitetu Čikago, a član je i Američke akademije nauka i umjetnosti. Diplomirao je na Kejs Vestern Rezerv Univerzitetu, a magistrirao i doktorirao na Univerzitetu u Ročesteru. Autor je brojnih knjiga i radova, među kojima i The Winner's Curse: Paradoxes and Anomalies of Economic Life i Misbehaving: The Story of Behavioral Economics.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top