Rezultati anketa: Kako će Grci glasati na referendumu u nedjelju?

Ove nedjelje u Grčkoj će se održati referendum na kojem će stanovnici moći odlučiti žele li prihvatiti mjere štednje na kojima insistiraju kreditori ili će podržati premijera Alexisa Tsiprasa koji želi daljnje pregovore. Naime, na referendumu se zapravo glasa i o povjerenju premijeru Tsiprasu, a on je već najavio kako neće voditi zemlju ukoliko stanovnici u nedjelju zaokruže “DA”, odnosno za ispunjavanje uslova kreditora.

Kada je Tsipras najavio referendum većina stanovnika je bila na njegovoj strani. No, situacija se sada počinje mijenjati – nekoliko dana zatvorenih banaka izazvalo je veliku paniku u Grčkoj, a ta panika počela je snažno uticati i na stajalište stanovnika prema nedjeljnom referendumu.

Prema zadnjim podacima vodi glas “DA”, ali uz minimalnu prednost. Organizacija ALCO sprovela je anketu za današnje izdanje lista Ethnos i rezultati su ovakvi:
– 44,8% glasalo bi “DA” (za uslove Trojke)
– 43,4% glasalo bi “NE” (za Tsiprasov plan)
– 11,8% još nije sigurno kako bi glasalo

 

Izvor: Advance.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top