Rezerve zlata u Kini dostigle 80 milijardi dolara

Kina se pridružila globalnoj zlatnoj groznici, budući da je u dva mjeseca zaredom povećala svoje zlatne rezerve.

Zlatne rezerve Kine porasle su za 0,38 miliona unci (skoro 12 tona) krajem januara na 59,94 miliona unci sa 59,56 miliona koliko su iznosile u decembru 2018. godine, prema podacima koje je objavila Narodna banka Kine.

Vrijednost rezervi tog plemenitog metala dostigla je 79,3 milijarde dolara, što je za tri milijarde dolara više u odnosu na kraj prošle godine, prenosi Raša tudej.

Na vijest o povećanju kineskih rezervi, cijena zlata je skočila, pri čemu su fjučersi zlata danas porasli na 1.315,20 dolara po unci.

U međuvremenu, kineske devizne rezerve porasle su za 15,2 milijarde dolara u januaru na 3,08 hiljada milijardi dolara, što je skoro za šest milijardi dolara više nego što su očekivali ekonomisti koje je anketirao Rojters.

Centralne banke svijeta su prošle godine kupile najveće količine zlata od 1971. godine, kada su SAD ukinule zlatni standard, odnosno direktnu konvertibilnost dolara u zlato, prema procjenama Svjetskog savjeta za zlato (WGC).

Centralne banke kupile su 651,5 metričkih tona zlata u 2018. godini, što je čak za 74 odsto više nego 2017. godine kada je kupljeno 375 tona.

Rusija je bila najveći kupac, a za njom slijede Turska, Kazahstan, Indija, Irak, Poljska i Mađarska.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top