Revolucija kada su teretna vozila u pitanju | Ekonomist

Revolucija kada su teretna vozila u pitanju

Na teretna vozila oslanjamo se kako bismo, relativno brzo, transportovali robu s jednog mjesta na drugi. Međutim, ovakav vid prevoza, pored toga što je skup, ima još jednu manu. Naime, radom svojih motora, kamioni zagađuju okolinu.

Kako bi stali na put ovom problemu, kompanija Simens udružila se sa njemačkom saveznom državom Hesen da bi zajednički ponudili rješenje u vidu elektrifikacije prvih 10 kilometara auto-puta.

Hibridni kamioni će se poput trolejbusa povezivati na električne kablove iznad puta, što će im omogućiti vožnju na čistu energiju. Kada napuste, takozvani, e-auto-put, teretna vozila će se prebaciti nazad na svoje dizel motore, piše Treehugger.

Prevoz tereta kamionima će se u narednih 30 godina povećati za 200 odsto. Ovo je moguće rješenje za smanjenje emisije CO2. Simensova tehnologija, koja je već spremna za primjenu, mogla bi da udvostruči efikasnost teretnih vozila u poređenju s gasom. Njena prednost je i to što se lako može prilagoditi postojećoj infrastrukturi. Naime, trole se mogu naknadno montirati na vozila, dok se elekrična mreža može postaviti preko postojeće putne mreže.

Ukoliko se ova tehnologija jednog dana iskombinuje s autonomnim i električnim vozilima, to bi moglo da ima veliki uticaj na zaštitu životne okoline.

Prvi e-autoput je otvoren prošle godine u Stokholmu, a Simens testira tehnologiju i u Kaliforniji.

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top