Rekordno niska nezaposlenost u Njemačkoj

Rekordno niska nezaposlenost u Njemačkoj

Nezaposlenost u Njemačkoj i ovog mjeseca je ostala na istorijskom minimumu, što ukazuje na stabilan oporavak najveće evropske privrede.

U saopštenju njemačkog Ministarstva rada navodi se da je broj registrovanih nezaposlenih u junu smanjen za 1.000 na 2,78 miliona, što je najniži nivo od decembra 1991, prenosi agencija France presse.

Stopa nezaposlenosti je u junu mirovala na 6,4 odsto, koliko je iznosila i u maju, što je najniži nivo od ujedinjenja istočne i zapadne Njemačke 1990, nakon pada Berlinskog zida prethodne godine.

Bez sezonskog prilagođavanja, ukupan broj nezaposlenih smanjen je u junu za 50.500 na 2,71 milion, a stopa nezaposlenosti smanjena je na 6,2 sa 6,3 odsto iz maja, navodi ministarstvo.

Rast njemačkog BDP usporio je u prvom kvartalu, ali podaci za sada ukazuju da je ubrzao u drugom tromjesečju. “Iako su ekonomska očekivanja za drugu polovinu 2015. nešto slabija, trendovi na tržištu rada su povoljni”, dodaje ministarstvo.

 Izvor:B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top