Rekordni priliv kapitala u Rusiju | Ekonomist

Rekordni priliv kapitala u Rusiju

Ulaganja u ruske obveznice dostigla su rekord zbog poboljšanja odnosa Rusije i SAD-a i rasta cijena nafte, objavio je Financial Times.

Prema podacima izdanja, u posljednjoj nedjelji januara priliv kapitala u fondove ruskih obveznica iznosio je 140 miliona dolara. Od početka izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a Rusija je u svoje vrijednosne papire privukla ukupno oko 700 miliona dolara, prenosi RIA Novosti.
Zahvaljujući prilivu kapitala porasli su indeksi na berzi. Od izbora Trumpa za predsjednika indeks MSCI Russia porastao je za 19 posto.

Iz perspektive analitičara Bank of Americe postoji velika vjerojatnoćada se “sukob” između Rusije i Zapada završi početkom 2018. godine. Takve prognoze su vezane, kao prvo, uz  rast nezadovoljstva zbog antiruskih sankcija u Evropi, a kao drugo, zbog spremnosti Trumpove administracije na kompromise s Moskvom.

“Rusko-američki odnosi će se, izgleda, popraviti. S obzirom na to da će se inflacija najvjerovatnije smanjivati i da će Centralna banka ove godine možda za nekoliko puta smanjiti kamate, smatramo da će se stanje ruskih obveznica na tržištu popraviti”, rekao je za Financial Times Win Thin, strateg kompanije Brown Brothers Harriman.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top