Rekordan višak u kasi se troši suzdržano | Ekonomist

Rekordan višak u kasi se troši suzdržano

Njemačka je u prvoj polovini ove godine zabilježila rekordan budžetski višak od 18,3 milijarde eura, navodi državna statistička kancelarija Destatis.

Prihodi od poreza, doprinosa i ostalih izvora uvećani su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci za 4,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine i dostigli su 724 milijarde eura. Isti je rast, prema postotcima, konstatovan i u stavci potrošnje, koja je iznosila 705 milijardi eura.

U prošloj godini ukupan budžetski višak iznosio je gotovo 24 milijarde eura.  “Budžeti saveznih, područnih i mjesnih vlasti ponovo su crpili podršku iz povoljnih trendova na tržištu rada i u ekonomiji, te iz politike `suzdržane potrošnje`”, navodi Destatis.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da iz brojki za prvu polovinu godine ne treba izvoditi zaključke za cijelu godinu, pošto jednokratni faktori mogu značajno uticati na javne finansije.

Istovremeno, saveznici, susjedi i međunarodne institucije često kritikuju njemačko odbijanje da poveća domaća ulaganja, navodeći da bi to pomoglo u smanjivanju ogromnog njemačkog trgovinskog viška.


 

Izvor: Capital.ba

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top