Rekordan rast cijene putera u Njemačkoj | Ekonomist

Rekordan rast cijene putera u Njemačkoj

Jedva da neko pamti slučaj da je neki proizvod u njemačkim trgovinama zablježio skok cijene kao sada puter – za samo godinu dana poskupio je za oko 70 odsto.

Taj novac uglavnom ne završava kod ovdašnjih poljoprivrednika.

Mlijeko i mliječni proizvodi već mjesecima poskupljuju, ali vrhunac je puter: njemački Zavod za statistiku je u ponedjeljak (16.10.) objavio da je cijena putera u Njemačkoj ovog septembra skočila u mjeri kakva nije viđena još od 1991. Maslac tako sada košta dobrih 70 odsto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali u tom razdoblju je došlo do poskupljenja i gotovo svih mliječnih proizvoda: pavlaka, mlijeko i svježi sir su poskupjeli za tridesetak posto, a skuplji su i punomasni sirevi i jogurt.

Konkretno, standardno pakovanje putera od 250 grama se prošlog novembra na policama njemačkih supermarketa moglo naći već za nešto više od jednog evra. Danas pak to isto pakovanje najpovoljnijeg maslaca košta tek koji cent manje od dva evra. U trgovinama se već osjeća i da kupci oklijevaju kod kupovine po takvoj cijeni iako ni margarin više nije baš mnogo jeftiniji.

Rekordna količina mlijeka

„Sir je i u diskontnim prodavnicama opet poskupio početkom mjeseca, ponegdje je cijena na najvišem nivou koji sam vidio u posljednjih 15-20 godina“, kaže Matijas Kvek iz LZ Retailytics, agencije za analizu tržišta.

Zasad nije došlo do lančane reakcije i poskupljenja proizvoda koji su vezani uz mlijeko i maslac, poput čokolade ili peciva jer su prodavnice već počele da nude božićne kolačiće i konditorske proizvode po cijenama manje ili više identičnim kao prošle godine. „Tamo se još ne vidi značajno poskupljenje zbog toga što su vrlo rano vođeni pregovori o otkupnim cenama“, smatra Kvek. Ali to ne znači da će to potrajati, ako i cijene maslaca ostanu takve.

Zapravo nikome nije sasvim jasno zašto je tako: ponuda samog mlijeka je trenutno tri odsto veća nego što je bila prošle godine i „idemo prema rekordnoj proizvodnji iz novembra 2015“, objašnjava Hans Foldeauer iz Udruženja njemačkih proizvođača mlijeka. Slično je i u susjednim zemljama: u Francuskoj je ponuda takođe tri odsto veća nego prošle godine, tako da se i Foldeauer boji kako „otvorenih očiju srljamo u novu krizu na tržištu mlijeka“.

Poljoprivrednici na rubu egzistencije

Kada je riječ o puteru, Njemačka je zapravo istovremeno veliki izvoznik i veliki uvoznik. Do liberalizacije tržišta mlijeka u EU ona je uglavnom mnogo više uvozila nego izvozila, ali sad su te količine vrlo slične: 2015. je uvezla 150,7 hiljada tona butera i izvezla 160,1 hiljadu tona. Na primjer, godine 2000. je izvezla 53,1 hiljadu tona – a uvezla 170,2 hiljade. Naravno da je puter s oznakom Deutsche Markenbutter u pravilu nešto skuplji što je već i posljedica otkupnih cijena mlijeka u ovoj zemlji.

U prosjeku, poljoprivrednici trenutno dobijaju 38 centi po kilogramu mlijeka – dakle oko jedne litre – a donedavno je to bilo 35 centi. „S tim novcem možete opet plaćati račune i možda se upustiti i u pokoju popravku koju ste dugo odgađali“, kaže nam Foldenauer. „Ali ni s tom cijenom ne možete ni pomišljati na vraćanje kredita ako ste ih uzeli.“ Udruženje proizvođača teži da postigne cijenu od barem 40 centi po kilogramu, ali strahuje da bi ovaj poremećaj na tržištu mogao da značiti jače okretanje uvozu – i da će cijena sirovog mlijeka drastično pasti.

Naime, u martu 2015. su ukinute kvote za proizvodnju mlijeka u EU koje su bile na snazi još od 1984. što je trenutno dovelo do golemih poremećaja. Njemačkim poljoprivrednicima se nudilo još samo 20 centi po kilogramu, tako da su mnogi iz protesta radije svoje mlijeko prosipali po poljima. I stručnjaci poput Matijasa Kveka smatraju da bi već u dogledno doba trebalo da nastupi pojeftinjenje, ali to će se onda odraziti i na prihode ovdašnjih poljoprivrednika koji će nužno opet postati manji.

No sve su to ipak dobre vesti za ljubitelje putera – njegova cijena, sa ovolikom ponudom mlijeka, teško da će dalje rasti.


 

Izvor: DW

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top