Rekordan profit Samsunga | Ekonomist

Rekordan profit Samsunga

Južnokorejski Samsung (Samsung Electronics Co.) saopštio je da je u trećem tromesječju imao rekordan profit zahvaljući procvatu u proizvodnji memorijskih čipova.

Ova vijest dolazi kao olakšenje za kompaniju koja se bori da svog šefa izvuče iz zatvora.

Porast u koriščćenju mobilnog prenosa podataka i rast u klaud računarstvu su pomogli Samsungu, najvećem svjetskom proizvođaču pametnih telefona, da zabilježi rekordan profit iako je njegov de fakto šef i potpredsjednik kompanije Li Dže Jong osuđen na pet godina zatvora zbog podmićivanja.

Profit Samsunga u periodu jul-septembar je porastao 150 odsto na 11 hiljada milijardi vona (9,8 milijardi dolara) u odnosu na 4,4 hiljade miljarde vona prethodne godine. Prodaja je porasla 30 odsto na 62 hiljade milijardi vona (55,1 milijardu dolara) dok je operativni profit skoro utrosturčen u odnosu na prethodnu godinu na 14,5 hiljada milijardi vona (12,9 milijardi dolara).

Samsung planira 46,2 hiljade milijardi vona (41,1 milijardi dolara) u kapitalnim troškovima ove godine, uključujući 29,5 hiljade milijardi vona za povećanje u proizvodnji čipova.

Kompanija je saopštila da očekuje snažan rast zahvaljujući razvoju tehnologija za podatke i mašinsko učenje, kao i porastu prodaje mobilnih telefona s dualnom kamerom, 3D senzorima i vještačkom inteligencijom.


 

Izvor: B92

Komentariši

Top