Recept za atraktivan CV | Ekonomist

Recept za atraktivan CV

kako napisati CV

Tek ste završili fakultet i upravo izrađujete vaš prvi CV, želite da on bude što bolji. Evo nekih savjeta koji će ga zasigurno učiniti atraktivnim potencijalnim poslodavcima.

– Životopisi ne bi trebali da budu predugi. Dvije stranice A4 papira trebale bi da budu dovoljne za nekoga ko je tek završio fakultet – tvrdi poslovna savjetnica Caroline Thorley sa univerziteta Birmingham City. Poslodavci svaki dan vide veliki broj biografija, pa po pravilu svakome daju po nekoliko minuta svoga vremena. Slike takođe nisu poželjne. To mjesto bolje iskoristite da napišite dodatne razloge zašto bi poslodavci trebali da vas pozovu na drugi krug razgovora, tvrde stručnjaci.

U nekim kompanijama cijeni se ukoliko napravite online ili video CV. Isto tako, dobro razumijevanje društvenih mreža može vam uveliko pomoći kako u pronalasku, tako i u dobijanju posla. Na taj način studenti stvaraju svoj brend, a to  je danas ono što se traži.

Da stvore svoj brend, kao i da se povežu s ljudima iz poslovnog svijeta, studenti ne treba da čekaju da završe fakultet. Naprotiv, što ranije to učine, biće bolje za njih.

– Pokušajte da stvorite kontakte s ljudima koji se bave poslom koji vas zanima. Pitajte ih kako su dobili taj posao, pitajte ih koga treba da kontaktirate kako bi i vi dobili priliku.  Većina ljudi će biti srećna što se zanimate za posao, pa će htjeti da pomogmu – govori autor poslovnih vodiča Jon Gregory.

Ako je vaše prijašnje zaposlenje različito od sektora u kojem trenutno tražite posao, nemojte da vas to obeshrabri. Mnogo industrija danas je povezano, isprepleteno. Možda je baš vaša raznovrsnost ono što se traži. Takođe, nemojte u autobiografiji zaboraviti da napomenete ukoliko ste volontirali.

– Neka vaš CV ispriča priču o vama. Nemojte pisati kako obožavate ovo ili ono. Neka se to vidi iz vaše biografije. Bitne su vaše akcije, a ne riječi –  zaključuje Gregory.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top