Razvijati turističke rute Balkana | Ekonomist

Razvijati turističke rute Balkana

Za zajedničke turističke rute Balkana potreban je kontinuiran napor u različitim aspektima, prvenstveno u razvoju proizvoda, marketingu i finansiranju, ocijenjeno je u Sofiji na sastanku na kojem je razgovarano o zajedničkom nastupu zemalja regiona prema udaljenim emitivnim tržištima.

“U oktobru ove godine predviđeno je novo okupljanje, kada će se projekat podići na nacionalni nivo. Očekuje se da prva zajednička ponuda bude kompletirana i predstavljena naredne godine”, navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Crnu Goru je na sastanku Zajedničke turističke rute Balkana predstavljao generalni direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu, Ćazim Hodžić, a pored domaćina Bugarske, prisustvovali su mu i predstavnici Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske, Albanije, Makedonije, Grčke, Rumunije, Slovenije i Turske.

“Učesnici su razgovarali o ideji kreiranja zajedničkih balkanskih turističkih ruta, mogućnostima pregogranične saradnje za takve rute, kao i mogućnostima i načinima promocije”, navodi se u saopštenju.

Osnovna ideja je da sve zemlje učestvuju u kreiranju i promociji zajedničkih ruta prema udaljenim tržištima, prvenstveno u Aziji i Sjevernoj Americi.

Takvim nastupom, kako je objašnjeno, osim nižih troškova promocije značajno će se povećati šansa za privlačenje turista sa tih tržišta, s obzirom na to da bi se region predstavio u cjelini.

“Učesnici su predložili kriterijume za izbor znamenitosti i mjesta koja bi bila pogodna za rute i posjete. Prvenstveno su predloženi lokaliteti koji su pod zaštitom UNESCO-a, kao i glavni gradovi i turistička mjesta u zemljama na ruti”, zaključuje se u saopštenju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top