Razotkriven CNN - Tajni video snimci urušili tvrdnje o Trampu kao ruskom agentu | Ekonomist

Razotkriven CNN – Tajni video snimci urušili tvrdnje o Trampu kao ruskom agentu

Propaganda bez dana odmora

Priča oko Trumpa i Rusije stara je već gotovo godinu dana – od intrige pretvorila se u histeriju i u idućoj fazi, ako ne bude poduprijeta dokazima, trebalo bi da nestane sa scene. No, to se ipak nije dogodilo – SAD je i dalje u fazi histerije i to ponajviše zahvaljujući pojedinim vrlo uticajnim medijskim kanalima koji tu histeriju propagiraju bez gotovo dana predaha.

Razloga može biti nekoliko – određeni kanali, a danas ćemo primarno spominjati CNN, mogu biti politički vrlo svrstani na poraženu stranu, odnosno na stranu Demokratske stranke i njene kandidatkinje Hillary Clinton. Njen gubitak na predsjedničkim izborima još uvijek kod spomenutih izaziva veliku bol i ljutnju.

Politika je, naročito u SAD-u, dosegla nivo sportske utakmice. Koliko puta poražena momčad, naročito ako je rezultat bio tijesan, otvoreno čestita pobjedniku? Ne baš tako često, prvo se kreće s osmišljavanjem povoda za gubitak, a isto se desilo i s kampom Hillary.

Ako bi se priznalo da su američki glasači, svojom voljom, dali prednost Trumpu, onda bi to značilo da su oni sami okončali američki progresivni san u kojem je nakon prvog Afroamerikanca morala na tu poziciju doći i prva žena. Mnogima, naročito onima kojima je liberalizam postao neka vrsta ideologije, najvažnije je bilo upravo to da je ona žena – druge karakteristike postale su sekundarne.

Nema ničeg lošeg u tome da žena bude predsjednica SAD-a, štaviše – u mnogima zemljama svijeta žene jesu na čelu države ili su bile, u SAD-u još nikada što pokazuje kako SAD kaska za razvijenim svijetom. No, zašto ne bi predsjednicom bila, recimo, demokratska zastupnica Tulsi Gabbard? I ona je progresivna, i ona se zalaže za prava žena i manjina, ali za razliku od poražene Hillary Clinton nije militaristička jastrebica kojoj je cilj spoljnee politike da otvara nove vojne sukobe po svijetu.

Hillary Clinton bila je vrlo loš kandidat i ovo je bio možda još i više poraz establišmenta Demokratske stranke, odnosno stranačkog vrha koji se nije usudio ići na Bijelu kuću s nekim kao što je Bernie Sanders, a definitivno ne Tulsi Gabbard. Ne, željeli su pod svaku cijenu u Ovalni ured da uguraju Hillary jer ona je jedna od njih – simbioza visoke političke moći i korporativne pohlepe, što se vidjelo u njenim otkrivenim e-mailovima gdje priznaje kako ima jedan nastup za javnost, a jedan nastup za poslovne partnere.

To su neki od razloga zašto je Hillary Clinton izgubila izbore. To su ujedno i razlozi zašto je Donald Trump dobio. Naime, republikanski glasači su masovno glasali za njega jer im se od ponuđenih (Jeb Bush, Ted Cruz, Marco Rubio…) jedini činio kao koliko-toliko autentičan kandidat. Ta percepcija pomogla mu je u konačnici i da porazi Hillary.

Tada nastoje kaotična situacija u SAD-u. Svi stupovi establišmenta već su uvježbavali termin “predsjednica Clinton”. Ne bi ni čudilo da je netko napisao već i knjigu o njenoj očekivanoj pobjedi, ali ista neće biti objavljena. Jednostavno govoreći, Trump je iznenadio svih i sada je postao veliki problem, konkretno neki njegovi stavovi – a najkonkretnije, njegovi stavovi prema Rusiji.

Nema niti jednog jedinog dokaza da je Trump ikada bio povezan s Rusijom ili da je Rusija na bilo koji način pomogla mu osvojiti predsjedničke izbore – ipak, prošlo je više od 7 mjeseci od njegove pobjede i to je jedino o čemu možemo slušati na frekvencijama američkih vodećih medija.

Da u cijeloj priči ima istine, bar malo, ta istina već bi davno izašla na površinu. Ovdje se radi o nečemu drugom, u napadu na dvije muve jednim udarcem – Trumpa i Putina.

Treba se zapitati šta znači pomirenje Rusije i SAD-a za one koji ne mogu prežaliti poraz Hillary Clinton? Za njih to nije samo geopolitička, već i kulturološka noćna mora. Ruski predsjednik Putin postao je sinonim za konzervativniji svjetonazor, jačanje crkve u dnevnom životu, povratak tzv. “tradicionalnim vrijednostima” itd. Stoga je svako približavanje Rusiji ujedno, bar prema mišljenju spomenutih. i opasnost od slabljenja tzv. Zapadnih vrednota.

Dakako, postoje vrlo konkretni geopolitički razlozi zašto se pokušava spriječiti normalizacija odnosa između Rusije i SAD-a, ali ti razlozi neće moći angažovati mase i natjerati liberale da se svom silom opiru Trumpu koji sada želi Ameriku prodati mračnim Rusima.

Mediji i njihov interes

Nego, šta je s medijima? Što je s uticajnim kanalima kao što je CNN? Vjeruju li oni zaista da postoji spona između Trumpa i Kremlja ili znaju da je to sve skupa jedna velika laž koju će uprkos toj spoznaji intenzivno promovisati? Mnogima je vjerovatno palo na pamet kako bi bilo zanimljivo zaviriti “iza kulisa” tih velikih medijskih kuća, čuti njihove sastanke i vidjeti s kakvim izrazom lica doista raspravljaju kada se povede tema o navodnom odnosu Trumpa i Rusije. Jesu li zabrinuti i svjesni važnosti svog novinarskog zadatka u procesu spašavanja američke demokratije? Ili se pak podsmjehuju činjenici da američke, pa i globalne, mase cijelu tu priču zaista prihvataju?

Zahvaljujući jednom kontroverznom konzervativnom aktivistu, sada imamo i odgovor na to pitanje: izgleda kako urednici i novinari, bar CNN-a, znaju da je priča o zavjeri Trumpa i Rusije nepostojeća, ali će je propagirati intenzivno, između ostalog zbog vlastite gledanosti i čitanosti.

Zove se James Edward O'Keefe, rođen je 28. lipnja 1984., i bavi se nečim poprilično drugačijim – naime, proizvodi audio i video snimke tajnih susreta sa osobama iz akademskih, vladinih i društvenih krugova.

Njegov rad nije bez kritike – navodi se kako ima jasnu političku agendu, na primjer cilja udruge, organizacije i medije koji ne zastupaju njegove konzervativne svjetonazore. Nadalje, njegovi kritičari ističu kako snimke izrezuje iz konteksta kako bi stvorio željenu implikaciju.

2009. počinje raditi za Andrewa Breitbarta, jednog od ljudi čija je konzervativna stranica Breitbart.com svakako zaslužna za pobjedu Donalda Trumpa.

O'Keefe je u ljeto 2010. osnovao organizaciju pod nazivom Project Veritas s istaknutom misijom: “Istražiti i prokazati korupciju, neiskrenost i prevare”.

Na taj specifičan način O'Keefe je ciljao već nekoliko organizacija, a sada je na red došao i CNN.

Kako mu tačno uspijeva poći za rukom, očigledno je njegova tajna, no, video snimke koje je objavio prikazuju tajne razgovore s pripadnicima CNN-a koji, očito, mu vjeruju dovoljno da s njim razgovaraju o ovim temama. Dakle, O'Keefe se očito nekako zbližio s njima kako bi od njih izvukao ove izjave, koje su poprilično značajne.

O kakvim je izjavama riječ? Dva snimka su, za sada, objavljena.

U prvom snimku imamo tajni razgovor s Johnom Bonifieldom, jednim od producenata na CNN-u. Na tajnom snimku Bonifield ističe kako su priče o ruskom uplitanju u američke izbore “većinom sr*nje”, ali kako na njima inzistira šef CNN-a, Jeff Zucker, s jednim jedinim ciljem – da se nastavi visoka gledanost.

Detalj tajnog razgovora s Bonifieldom:
O'Keefe: “Iskreno, ne misliš li da je cijela ova priča oko Rusije zapravo sr*nje?”
John Bonifield: “Mogla bi biti sranje. Mislim, trenutno većinom jest sr*nje. Nemamo nikakav veliki dokaz”.

Kasnije Bonifield ističe kako će vlasnici CNN-a vjerovatno tražiti od novinara da nastave “kopati”, ali dokaza nema te se i on slaže da ovo sve skupa podsjeća na “lov na vještice” i kako je Trump u pravu po tom pitanju.

Spomenuo je i kako je uredništvo bilo zadovoljno s time kako su novinari popratili Trumpov izlazak iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, ali su im onda rekli kako je sada dosta s tom pričom te kako se moraju vratiti “natrag na Rusiju”.

Nakon ove objave O'Keefe je poručio kako će uskoro uslijediti još, a idući snimak biće s nekim “koga svi poznajete”. Ispalo je da se radi o poznatom CNN-ovom komentatoru, Vanu Jonesu, koji se istaknuo po tome što je vrlo kritičan prema Trumpu i Rusiji.

Tajna snimka s njim zvuči ovako:
O'Keefe: “Što misliš što će ove nedjelje biti s cijelom pričom oko Rusije?”
Van Jones: “Priča s Rusijom je jedan veliki sendvič s ničim”.
O'Keefe: “Zaista?”
Van Jones: “Da”.

Drugi video snimak

Koliki su ovo dokazi da CNN samo rasparčava anti-rusku propagandu za koju i urednici i novinari znaju da je fiktivna? Poprilični. Hoće li to imati velikog uticaja na daljnji razvoj ove histerije? Ne nužno – nastaviće se kako je i krenulo. Očito je da jedan znatan dio američke javnosti takođe želi da vjeruje da je Trump Putinov agent i da je njihova kandidatkinja Clinton mogla izgubiti samo u slučaju ovakve velike internacionalne zavjere.

CNN će nastaviti s posluživanjem lažnih vijesti tom segmentu publike na vrlo sličan način kao što i teoretičari zavjera redovno serviraju svoje laži svojem segmentu publike.

No, ovdje ne govorimo o nekakvoj benignoj igri za one s bujnom maštom, govorimo, doslovno, o sudbini svijeta. Zbog gledanosti, geopolitike ili nečeg trećeg, nije niti bitno, CNN i slični mediji, koji djeluju po istom principu, ugrožavaju normalizaciju odnosa između Všingtona i Moskve. Izostanak te normalizacije može dovesti do direktnog vojnog sukoba između ove dvije nuklearne super-sile.

Misle li o tome gospoda Van Jones, John Bonifield ili njihov šef Jeff Zucker? Teško. Od propagiranja lažnih vijesti žive jako dobro i fokusirani su primarno na to, za sudbinu svijeta nemaju vremena da brinu.

No, mogu li samo novinari biti odgovorni za takvu situaciju, šta je s publikom? Nema li publika bar malo odgovornosti da reaguje prikladno na vijesti koje izgledaju očito lažne i bez previše logike? Ima, ali neće reagovati zbog činjenice da želi da čuje ono što želi čuti.

Možda sutra James O'Keefe, ili neko drugi, objavi nove, još eksplicitnije, dokaze, ali ni to neće promijeniti mišljenje onih koji žele da vjeruju u agenta Trumpa. Ipak, razumnim ljudima u SAD-u ova saznanja trebala bi pomoći da se malo razbude i shvate da ova histerija oko Trumpa i Rusije više nema smisla.

 


Tekst piše D.Marjanović – Advance.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top