Razlog za kupovinu Apple Watcha? | Ekonomist

Razlog za kupovinu Apple Watcha?

Apple je na ‘Spring Forward’ događaju, na kojem su izneseni detalji o Apple Watch uređajima, trebao, između ostalog, da da nekoliko argumenata koji bi korisnike uvjerili da im je taj gadžet potreban.

Analitičari smatraju kako razloga za kupovinu zapravo nema, osim očitog – vlasnici pametnog sata ne moraju da vade mobilne uređaje iz džepa.

– Cilj događaja je bio da se predoče razlozi za kupovinu Apple Watcha, ali to se jednostavno nije dogodilo. – izjavio je Richard Windsor iz kompanije Edison Investment Research.

Svi očekuju neku ‘ubitačnu’ aplikaciju, kreiranu posebno za Apple Watch, neku aplikaciju koja je dovoljno korisna da poželite da kupite pametni sat. Windsor smatra kako upravo to nedostaje cjelokupnoj industriji nosive tehnologije. S njim se slaže i Cyrus Mewawalla iz kompanije CM Research, koji je izjavio kako je Apple loše odradio dio u kojem korisnicima objašnjava zašto kupiti Apple Watch.

Prodaja

Jedan od indikatora u prilog tvrdnji da Apple Watch neće biti u rangu rekordne prodaje iPhone 6 uređaja, je i anketa obavljena na stranici 9-to-5 Mac. Postavljeno pitanje je glasilo ‘Planirate li da kupite Apple Watch?’. 60 posto onih koji su ispunili anketu ima namjeru da kupi Appleov pametni sat, ali rezultat treba uporediti s anketom koja je na istoj stranici objavljena vezano uz kupovinu iPhonea 6, kada je čak 82,5 posto odgovora glasilo ‘da’.

I Windsor i Mewawalla smatraju kako Apple Watch neće značajno doprinijeti zaradi Applea. Apple vjerojatno ne očekuje da će postići isti uspjeh kao s prodajom iPhonea 6, pogotovo u istom vremenskom periodu. Ipak, postoji šansa da će s vremenom, kada se ljudi naviknu na nosivu tehnologiju i takozvani ‘Internet of Things’, porasti i prodaja Apple Watcha.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top