Ravnopravnost žena je zadatak za 21. vijek | Ekonomist

Ravnopravnost žena je zadatak za 21. vijek

U Nju Jorku je završena godišnja konferencija inicijative pod nazivom Načela osnaživanja žena – jednakost znači poslovnu uspješnost, koju su 2010. godine zajednički pokrenuli Svjetski savijet Ujedinjenih nacija (UN Global Compact) i organizacija Ujedinjenih nacija Žene (UN Women), a na kojoj je glavna govornica bila Hilari Klinton.

Govoreći na godišnjoj konferenciji spomenute inicijative glavni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Moon je istaknuo da jačanje uloge i uključenost žena mora biti najvažniji zadatak svih vlada i Ujedinjenih nacija, ali i svih članova društva. Pohvalio je pomake koje su kompanije koje podržavaju inicijativu već postigle kad je riječ o većoj zastupljenosti i uključenosti žena, ali i pozvao na ulaganje još većih napora i širenje inicijative na još veći broj kompanija.

Glavna govornica na konferenciji Hilari Klinton je u svom izlaganju zaključila da je u posljednjih 20 godina, koliko je prošlo od donošenja Platforme za akciju, koju je na UN-ovoj četvrtoj konferenciji o ženama 1995. godine u Pekingu prihvatilo svih 189 država članica, mnogo učinjeno u postizanju ravnopravnosti žena u društvu.

– Ali posao još uvijek nije završen. Puna uključenost žena i djevojaka ostaje velik i nedovršen posao za 21. vijek, poručila je bivša državna sekretarka SAD-a Hilari Klinton.

Posebno je naglasila ekonomsku važnost veće uključenosti žena navodeći primjer SAD-a.

– Kada bismo zaposlenost žena doveli na nivo na kojoj je zaposlenost muškaraca, to bi za našu privredu značilo porast od gotovo 10 posto. Podaci koji se odnose na druge zemlje pokazuju da bi i u njima taj porast bio znatan, istaknula je Klinton.

Inicijativa Načela osnaživanja žena – jednakost znači poslovnu uspješnost usmjerena je stvaranju uslova za ravnopravnost žena i muškaraca u društvu, na tržištu i na radnom mjestu putem saradnje poslovnoga sektora, civilnih društvenih organizacija, međunarodnih organizacija i vlada. Inicijativa se uz ostalo zalaže za veću zastupljenost žena na visokim upravljačkim položajima i ističe važnost obrazovanja, usavršavanja i profesionalnog razvoja žena.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top