Ratovi i sukobi koštali svjetsku ekonomiju 13.600 milijardi dolara | Ekonomist

Ratovi i sukobi koštali svjetsku ekonomiju 13.600 milijardi dolara

Ratovi i sukobi su prema Najnovijem izvještaju Instituta za ekonomiju i mir izazvali ekonomske posljedice od 13,6 hiljada milijardi dolara, što čini 13,3 odsto svjetskog bruto domaćeg proizvoda.

Najveći udio u globalnim troškovima imaju vojni izdaci, jer je vojna potrošnja dostigla 6,16 hiljada milijardi dolara ili 45 odsto ekonomskih efekata nasilja, dok su izdaci za unutrašnju bezbjednost premašili 3,5 hiljada milijardi dolara, ili 26 procenata globalnih troškova nasilja.

Studija je pokazala da nasilje smanjuje investicije u kapitalno intenzivne sektore, te da smanjuje produktivnost i prihode. Strana direktna ulaganja opadaju zbog rizika povezanih s nasiljem i višim troškovima koje ono donosi preduzećima. Primera radi, nasiljem je najviše pogođena sirijska ekonomija, jer je u toj zemlji uticalo na čak 54,1 odsto BDP-a.

Pored toga, ova studija je pokazala da svijet i dalje troši više resursa na stvaranje i sprječavanje širenja nasilja u odnosu na sredstva koja troši na mir. Naime, rashodi Ujedinjenih nacija na mirovne misije su iznosili 8,27 milijardi dolara, što je 1,1 odsto od procijenjenih 742 milijarde dolara ekonomskih gubitaka nastalih zbog oružanih sukoba.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top