Ratni brodovi ,,Mistral" idu za Egipat | Ekonomist

Ratni brodovi ,,Mistral” idu za Egipat

Egipat će dobiti dva ratna broda tipa “mistral” koje je Francuska trebalo da isporuči Rusiji, ali je ugovor poništen zbog umiješanosti Rusije u ukrajinsku krizu.

Francuski predsjednik Fransoa Oland razgovarao je s egipatskim kolegom Abdelom Fatahom el Sisijem i postignut je dogovor o uslovima kupovine dva broda, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

“Oni su se saglasili u načelu o uslovima po kojima će Egipat kupiti dva” ratna broda “mistral”, navodi se u saopštenju Olandove kancelarije.

Francuskoj, čija mornarica u svom posjedu već ima tri nosača helikoptera “mistral”, ovi brodovi nisu potrebni, čija je prodaja Rusiji obustavljena zbog ukrajinske krize, naveo je Rojters.

Oland i ruski predsjednik Vladimir Putin postigli su u avgustu sporazum o refundiranju novca koji je Rusija dala u okviru ugovora o kupovini dva “mistrala”.

Ugovor vrijedan 1,2 milijardi evra sklopljen u junu 2011. godine, doveden je u pitanje od kada je Oland isporuku uslovio političkim rješenjem ukrajinske krize.

“Vladivostok” je bio namijenjen ruskoj floti na Pacifiku, a “Sevastopolj” ruskoj floti u Crnom moru, čija se baza nalazi u istoimenoj luci na poluostrvu Krim, koje je Rusija pripojila u martu 2014.

Svaki od tih brodova može da prenese do 16 helikoptera, 60 vozila i do 700 ljudi.

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top