Rat za video je počeo. Snapchat se opasno približava Facebooku | Ekonomist

Rat za video je počeo. Snapchat se opasno približava Facebooku

Trenutno na tržištu postoje tri ozbiljna igrača kada pričamo o video sadržaju, a to su naravno Facebook, YouTube i Snapchat.

Snapchat je nedavno objavio kako je na njihovoj aplikaciji zabilježeno 6 milijardi pregleda videa dnevno, čak trostruko više nego u maju ove godine.

S druge strane, Facebook je objavio kako se kod njih pregleda 8 milijardi videa dnevno, odnosno dvostruko više nego u aprilu ove godine. Ovdje valja uzeti u obzir da je Facebook računao desktop i mobilnu platformu, dok Snapchat ima samo mobilnu platformu.

Video vrlo brzo postaje jedan od najpopularnijih aktivnosti na društvenim mrežama, pa se tako i kompanije fokusiraju na digitalno video oglašavanje, što već sve tri mreže praktikuju.

“U sljedećih nekoliko godina, video će biti jedan od najistaknutijih online sadržaja”, istaknuo je Zuckerberg.

YouTube je i dalje u prednosti, pa tako njihovi preko milijardu mjesečno aktivnih korisnika generira milijarde pogleda dnevno, dok recimo Snapchat ima oko 100 miliona aktivnih korisnika dnevno.

Isto tako, različita su mjerenja videa kod raznih platformi, pa tako YouTube mjeri korištenje u satima, dok Facebook broji poglede na temelju prvih tri sekunde. Snapchat s druge strane naplaćuje svojim oglašivačima video koji se pogleda tek djelić sekunde, s obzirom da su njihovi videi vrlo kratki.

Video, očito, ima svjetlu budućnost, a dokaz tome je i da se sve velike kompanije fokusiraju upravo na taj format sadržaja.

Izvor:zimo

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top