Rastu indeksi na svjetskim berzama | Ekonomist

Rastu indeksi na svjetskim berzama

Na svjetskim su berzama prošle nedjelje cijene dionica porasle, ponajviše zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, pri čemu je na Wall Streetu Dow Jones indeks dosegao nove rekordne nivoe.

Na Wall Streetu je prošle sedmice Dow Jones ojačao 1,2 posto, na 22.092 boda, dok je S&P 500 porastao 0,2 posto, na 2.476 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,4 posto, na 6.351 bod.

Dobro raspoloženje ulagača zahvaljuje se naznakama ubrzavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija u drugom tromjesečju, od američkog, preko evropskih, do kineskog.

Pozitivno su na tržišta uticali i podaci da je u julu broj zaposlenih u SAD-u porastao za 209.000, znatno više od očekivanih 183.000.

“Ovi podaci ukazuju na stabilnost, a to tržišta vole. Podaci pokazuju da se rast ekonomija nastavlja, a ulagačima to pruža podršku”, kaže Bodhi Ganguli, ekonomista u firmi Dun&Bradstreet.

Podaci o snažnom rastu zaposlenosti ukazuju na daljnje poboljšanje situacije na tržištu rada, ubrzanje rasta privrede, ali i na mogućnost jačanja inflacije.

A to, kažu analitičari, otvara prostor Fedu za odluku o smanjenju golemih bilansa i daljnje povećanje ključnih kamatnih stopa.

Tako sada trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 50 posto izgleda da će Fed do kraja godine još jednom, treći put ove godine, povećati kamate, dok su prije izvještaja o zapošljavanju ti izgledi iznosili 46 posto.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Od početka sezone objava poslovnih izvještaja, o rezultatima je izvijestilo oko dvije trećine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 72 posto prebacilo očekivanja, više od prosječnih 64 posto u kvartalu.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju porasle za 12 posto na godišnjoj razini, dok su prije tri sedmice očekivali rast zarada od oko 8 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle nedjelje porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,9 posto, na 7.511 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,1 posto, na 12.297 bodova, a pariški CAC 1,4 posto, na 5.203 boda.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks prošle nedjelje oslabio za sedam bodova, na 19.952 boda.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top