Rastu i uvoz i izvoz

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za prva dva mjeseca 2019. godine, prema preliminarnim podacima iznosila je 368,7 miliona eura, što ukazuje na rast od 9,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je iz Monstata.

Izvoz robe imao je vrijednost od 60,2 miliona eura, a uvoz 308,5 miliona eura. U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je bio veći za 7,8 odsto, a uvoz veći za 9,4 odsto.

– Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 19,5 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 19,8 odsto – naveli su iz Monstata.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljeni Mineralna goriva i maziva (sektor 3), u iznosu od 17,8 miliona eura (od čega su: Električna enegrija–14,9 miliona eura, Nafta i naftni derivati– 1,9 miliona eura i ostalo). U strukturi uvoza prema SMTK-u najviše su zastupljeni Mašine i transportni uređaji (sektor 7) u iznosu od 72 miliona eura (od čega: Drumska vozila – 24,7 miliona eura, Električne mašine, aparati i uređaji – 13,3 miliona eura i ostalo).

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su: Srbija (14,2 milmiliona eura), Mađarska (7,8 miliona eura) i Bosna i Hercegovina (5,8 miliona eura).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su: Srbija (53 miliona eura), Njemačka (29 miliona eura) i Kina (28 miliona eura). Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top