Rastu devizne rezerve Kine | Ekonomist

Rastu devizne rezerve Kine

Devizne rezerve Kine su prošlog mjeseca porasle za 17 milijardi dolara na 3.109 milijardi dolara, posle skoka od 10,5 milijardi dolara u avgustu, pokazali su danas objavljeni podaci centralne banke Kine, prenosi Rojters.

Ekonomisti koje je anketirala britanska agencija očekivali su rast rezervi za osam milijardi dolara. To je prvi osmomjesečni rast kineskih rezervi od juna 2014. godine, koje su trenutno na najvišem nivou od oktobra prošle godine.

Kina je pooštrila propise o iznošenju kapitala iz zemlje u poslednjih nekoliko mjeseci u nastojanju da podrži domaću valutu juan i zaustavi pad deviznih rezervi.

Prošle godine, Peking je potrošio skoro 320 milijardi dolara rezervi na podršku nacionalnoj valuti, ali je juan uprkos tome oslabio oko 6,5 odsto prema rastućem dolaru, što je njegov najveći godišnji pad od 1994. godine.

Vrijednost kineskih zlatnih rezervi je pala na 76 milijardi dolara krajem septembra, sa nivoa od 77,70 milijardi dolara krajem avgusta, prema podacima Narodne banke Kine, navodi britanska agencija.


 

Izvor: Rojters

Komentariši

Top