Raste tržište kripto-valuta | Ekonomist

Raste tržište kripto-valuta

Cijena bitkoina nastavlja svoj rast u posljednjih 24 sata, zahvaljujući vijestima koje govore o novom udruživanju u svijetu trgovine kripto-valutama. Rast od 7% za samo jedan dan, vezuje se za objavu o udruživanju BitPay sa Adien, vodećim operaterom onlajn plaćanja. I svi ostali oblici virtuelnog novca pratili su ovaj trend, tako da su litecoin, dogecoin, darkcoininamecoin, zabilježili u istom periodu rast od 3-6%.

KnCMiner porastao za 15 miliona $

KnCMiner, kompanija koja se bavi rudarenjem bitkoina, zabilježila je rast za novih 15 miliona $, uprkos nekoliko tužbi protiv nje, koje su korisnici podnijeli u zadnje vrijeme.

Krug finansiranja u B seriji predvodila je firma Accel Partners, prateći Creandum-ovih 14 miliona $ iz prošlogodišnje serije A.

„Kod ovih momaka nam se najviše sviđa njihova hiper-efikasnost, koja im omogućava dobru osnovu troškova“, kaže Majkl Koting iz Accel-ove partnerske firme iz Londona. „Vjerujemo u dugoročnu atraktivnost bitkoin sfere“.

Gore pomenute tužbe korisnika ticale su se neispravne opreme ili kašnjenja isporuka opreme, usljed kojih su rudarske platforme prestale da budu isplative. KnCMiner nastavlja da osporava ove tužbe, a iz Accel-a kažu da nisu utvrdili da u cijelom problemu postoje njihovi propusti.

Adyen donosi novih 3.500 korisnika BitPay-u

Adyen, firma za međunarodni platni promet, udružila se sa vodećim svjetskim bitkoin operaterom plaćanja, kompanijom BitPay.

Više od 3.500 onih koji koriste usluge Adyen-a, među kojima su Facebook, Spotify, Ryanair i kompanija Jagex, koja se bavi razvojem igrica, biće u mogućnosti da koriste i njihove usluge plaćanja bitkoinom.

„Prednost bitkoina je u tome što je to jop uvijek nov i dovoljno sjajan da pokrene interes za plaćanje njime, kroz jednostavnu činjenicu da on postoji“, kaže Dejvid Perot, direktor sektora plaćanja u Jagex-u. „Postoje ljudi sa novcem, koji traže kul mjesta za njegovo ulaganje. Kao firma koja radi po freemium modelu, gdje je sistem plaćanja dovoljno pouzdan da kupce, koji ga koriste besplatno, ubijedi da za iste usluge u budućnosti plate nadoknadu, nemamo dilema da uvođenje korisnika bitkoina ima dobar smisao“.

Mnoge visokokotirane kompanije najavljuju da će, preko Adyen-a, prihvatiti sistem bitkoina u predstojećim mjesecima.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top