Raste potrošnja švajcarskih domaćinstava | Ekonomist

Raste potrošnja švajcarskih domaćinstava

Potrošnja švajcarskih domaćinstava u avgustu je nastavila s rastom, zahvaljujući povećanju zaposlenosti i rastu kupovine novih vozila.

Privatna potrošnja u Švajcarskoj poboljšana je peti mjesec zaredom pošto se povjerenje potrošača oporavilo od šoka izazvanog odlukom centralne banke da odustane od vezivanja kursa franka za evro, u januaru ove godine, pokazuju podaci švajcarke banke UBS.

Odgovarajući indeks potrošnje koji obračunava ova banka u avgustu je napredovao za 0,04 poena, na 1,63, prenosi švajcarski list Bilan.

Najnovije poboljšanje ovog pokazatelja, kako se navodi, vezano je za oporavak tržista rada u drugom tromjesečju. U uslužnoj djelatnosti zaposlenost je u tom periodu skočila 1,6 odsto, na godišnjem nivou, čime je povećan raspoloživi prihod domaćinstava, koji je stimulisao potrošnju.

Rastu pokazatelja potrošnje doprinijela je i veća prodaja novih vozila u odnosu na juli.

Švajcarska je takođe zabilježila i rast broja turista i njihovih noćenja u avgustu, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima.

UBS podsjeća da njihov pokazatelj do tri mjeseca unaprijed, u odnosu na zvaničnu statistiku, pokazuje razvoj potrošnje domaćinstava, a obračunava se na osnovu podataka o prodaji novih vozila, stanja u maloprodaji, broja noćenja domaćih turista, indeksa potrošačkog povjerenja, situacije na tržištu rada, kao i kupovine putem kreditnih kartica.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top