Raste potražnja nafte | Ekonomist

Raste potražnja nafte

Tempo rasta globalne tražnje nafte je u prva tri mjeseca ove godine porastao na četvorogodišnji maksimum, ali su male šanse da će se taj nivo održati.

Snažnom rastu tražnje, koja je u prvom tromjesečju dostigla nivo od 1,7 miliona barela dnevno, doprinio je ekonomski oporavak, hladnija evropska zima od lanjske, i niže cijene nafte koje su podstakle potrošnju, saopštila je Međunarodne agencije za energetiku (IEA), prenosi agencija Frans pres.

Ipak, IEA sumnja u opstanak ova tri faktora u drugom polugođu ove godine, jer su cijene nafte već počele da rastu, što će vjerovatno prigušiti tražnju.

“Poslije snažnog rasta tražnje u prvoj polovini godine, prognoze su da će godišnji rast tražnje u drugoj polovini godine u izvjesnoj meri usporiti i to na 1,2 miliona barela dnevno”, navodi se u izvještaju.

Ipak, za čitavu ovu godinu, IEA prognozira skok globalne tražnje na 94 miliona barela dnevno, što je za 0,3 miliona barela dnevno više u odnosu na prošlomjesečna predviđanja.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top