Rast svjetskih berzi, Fed zadržao kamatu na istom nivou | Ekonomist

Rast svjetskih berzi, Fed zadržao kamatu na istom nivou

Američki indeksi zabilježili su pozitivne promjene nakon što je Fed odlučio da zadrži kamatnu stopu nepromijenjenu, kao što je bilo i očekivano.

Dow Jones je blago porastao na 19.890 poena, a Apple je bio lider dobitnika s rastom od 6,1%. Indeks S&P 500 je zabilježio neznatni rast na 2.279,6 poena, dok je Nasdaq ojačao pola procenta na 5.642,7 poena.

Na ekonomskom polju objavljeno je da su privatne kompanije dodale 246.000 radnih mjesta u januaru, što je znatno iznad očekivanih 165.000, a Markitov proizvodni indeks za januar ukazao je na najsnažniji rast proizvodnje u skoro dvije godine. Evropske berze okončale su jučerašnje trgovanje rastom vrijednosti nakon nastavka sezone objava kvartalnih rezultata kompanija. Sektor osnovnih resursa predvodio je dobitnike nakon dobrih podataka o industrijskoj proizvodnji u Kini, a pozitivna kretanja zabilježena su i u automobilskom sektoru i kod akcija banaka. Njemački DAX je skočio 1,1% na 11.659,5 poena, dok su britanski FTSE i francuski CAC porasli 0,1% i 1%, respektivno.

Tržišta nafta su zabilježila rast – nafta tipa WTI je ojačala 1,4% na 53,5 USD po barelu dok je evropski Brent okončao trgovanje rastom od 1,7% na 56,5 USD po barelu. Nedjeljni američki izvještaj ukazuje da zasićenost na tržištu može potrajati uprkos tome što su Rusija i druge članice OPEC-a potvrdile privrženost dogovoru o smanjenju proizvodnje.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top