Rast privrede u eurozoni | Ekonomist

Rast privrede u eurozoni

London — Poslovna aktivnost u eurozoni ubrzala je u martu najbržim tempom u gotovo godinu dana, a nove narudžbe porasle su tempom nezabelježenim od sredine 2011.

Rezultat predstavlja dobru vijest za Evropsku centralnu banku svega nekoliko nedjelja nakon što je pokrenula bilion eura vrijedan program kupovine obveznica zemalja eurozone u pokušaju da podstakne privredni rast i inflaciju, pokazala je anketa istraživačke firme Markit, prenosi Rojters.

Konačni martovski indeks upravljanja nabavkom (PMI), pouzdan pokazatelj privrednog rasta, porastao je na 54 sa 53,3 poena iz februara, pri čemu svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti.

“Ovogodišnji PMI indeksi pokazuju da je bruto domaći proizvod u prvom kvartalu po svoj prilici napredovao slabim tempom od 0,3 odsto, ali ukazuju i na to da tempo rasta ubrzava”, rekao je glavni ekonomista Markita Kris Vilijamson.

Podindeks koji mjeri nove narudžbe skočio je na 54,1 sa 52,5 poena, što je najviši nivo od maja 2011. PMI je u uslužnom sektoru porastao na 54,2 sa 53,7 poena iz februara.

Podaci Markita su takođe pokazali da je PMI u britanskom uslužnom sektoru prošlog mjeseca oštro porastao, ukazujući na ubrzanje privredne aktivnosti u prvom tromjesečju 2015. Britanski PMI je u martu skočio na 58,9 sa 56,7 poena iz februara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top