Rast oba indeksa i milionski promet obilježili sedmicu na Montenegroberzi

Rast oba indeksa i milionski promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj se skraćeno trgovalo zbog obilježavanja Dana nezavisnosti.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, ojačao je 0,5 odsto na 841,85 poena, a MONEX 0,6 odsto na 10.803,06 bodova.

Promet, realizovan kroz 41 transakciju, iznosio je 4,25 miliona eura, što je 57 puta više nego prošle sedmice. Značajan rast prometa na sedmičnom nivou posljedica je trgovine državnim obveznicama, kojih je u četvrtak prodato 4,03 hiljade za ukupno 4,04 miliona eura.

Iz Montenegroberze su u petak najavili da će početkom naredne sedmice biti održana aukcija za prodaju druge tranše državnih obveznica u cilju obezbjeđivanja sredstava za finansiranje budžeta. Ukupna emisija obveznica iznosi 140 miliona eura, a njena druga tranša 115,38 miliona.

– U drugoj tranši emituje se 115,38 hiljada obveznica, čija je nominalna vrijednost hiljadu eura po jednoj, a rok dospjeća pet godina, odnosno 2024. godine – objasnili su iz Montenegroberze.

Na berzi su ove sedmice dobitke zabilježile akcije Marine Bar 11,8 odsto na 1,9 eura, Budvanske rivijere i Crnogorskog Telekoma po 1,3 odsto na 7,09 eura, odnosno 1,62 eura i Plantaža 8,1 odsto na 12 centi.

Gubile su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema dva osto na 67,1 cent i Jugopetrola blago na 12,65 eura. Dionice Elektroprivrede, Luke Bar i Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG ostale su na prošlosedmičnih 3,88 eura, odnosno 19 centi i 12 centi.

Trgovano je i akcijama HTP Mimoze i Otrantkomerca, koje su u petak koštale jedan euro, odnosno 60 centi.

Vlada je ove sedmice odlučila da od 1. juna ukine naknadu za obnovljive izvore energije (OIE) 1, koju su građani do sada plaćali, kao i da ne daje nove koncesije na male hidroelektrane (mHE).

Iz Vlade su objasnili da će se sredstva potrebna za pokrivanje iznosa umjesto građana obezbijediti iz budžeta, iz sredstava prukupljenih od zagađivača. Oni smatraju da se time na održiv način sistematski obezbjeđuje finansiranje proizvodnje iz čistih izvora energije, a na račun zagađivača.

Vlada je u četvrtak donijela odluku o utvrđivanju minimalne zarade u neto iznosu od 222 eura, koja će početi da se primjenjuje od 1. jula.

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, kazao da je Vlada obavezala Ministarstvo finansija da u najkraćem roku pripremi i izvršnoj vlasti dostavi izmjenu Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojom će se smanjiti stopa doprinosa za zdravstvo na zarade na teret poslodavaca za dva procentna poena.

– Na taj način će se obezbijediti da oba ta propisa stupe na snagu istovremeno, ali i nadomjestiti povećani troškovi koje će imati poslodavci zbog isplate uvećanog iznosa minialne zarade – objasnio je Purišić.

On je rekao da su analize pokazale da povećanje minimalne zarade sa 193 eura na 222 eura, uz istovremeno smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje, ima najmanje negativne efekte za poslodavce koji isplaćuju minimalnu zaradu, ali i najmanji negativni uticaj na zapošljavanje, budžetske prihode i sivo tržište.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top